Logo UNEA Header
Toneelspelers Unea
komkommer

Over ons

Unea heeft een groep toneelspelers die uit het dorp Schoonloo komen en uit omliggende dorpen

Geschiedenis

Het ontstaan van UNEA vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in de Rederijkerskamers. Rederijkerskamers werden opgericht in de 13e eeuw in Noord Frankrijk en heel langzaam kwam deze kleinkunst naar noord Nederland. De rederijkers schreven en bevorderden de burgerlijke poëzie, de toneel en zangkunst. De meeste rederijkerskamers zijn tegenwoordig gezelligheidsverenigingen. In het noorden van Nederland is er nog steeds een levendige cultuur binnen de rederijkerskamers.

In de periode rond 1935 was er in Schoonloo en omgeving weinig vertier waardoor het idee ontstond om iets soortgelijks op te richten. Zo ontstond de toneel vereniging UNEA (Uitspanning Nut en Arbeid) te Schoonloo.

Jaarlijks werd er in het dorpscafe Hegeman een boerenklucht opgevoerd.
Op 20 maart 2010 vierde UNEA haar 75 jarig bestaan. Regisseur en spelers hadden een totaal verzorgde avond in elkaar gezet en als rode draad voor de avond werd er een bestuursvergadering opgevoerd. Met medewerking van zangeress Martijje werd een nieuw dorpslied bedacht.

Binnen de groep enthousiaste spelers is de afgelopen jaren een gevoel ontstaan dat er misschien wel meer mogelijk was dan alleen het opvoeren van een blijspel of komedie. Zo werd in het kader van het dorpsfeest 2008 een voorstelling voor de kinderen verzorgd genaamd Cowboy Harry en de goudklomp en op de feestavond van de Belangenvereniging in 2010 werd het moordspel opgevoerd. Hier moest het aanwezige publiek zelf de moordenaar ontdekken. Mede door de goede reacties en het plezier om dit soort vermaak te organiseren wordt het nieuwe motto voor de komende jaren: meer afwisseling en variatie.

En daarom spelen we inmiddels 5 jaar in de openlucht!

Een spannende beslissing toendertijd maar zeker een goede keus. Door deze stap is de vereniging in een positieve flow gekomen en wordt het professioneler aangepakt.

We maken gebruik van gediplomeerde regisseurs, we hebben iemand die de kleding verzorgd, een grimeuse en een bouwcrew.

De bouwcrew werkt gezamenlijk in de avonduren waarbij ze het hele decor in elkaar timmeren. Tijdens de uitvoeringen verzorgen zij ook het licht en geluid.

Niks is hun te gek. Zo hebben ze de afgelopen jaren een afvalberg, kasteel, middeleeuws café, station, schip, en zelfs een compleet dorp gebouwd.

Schip

Door de grote speelruimte van het amfitheater kunnen we groots uitpakken en dat geeft een extra dimensie aan de voorstelling. Kijk dus niet gek op als u ineens een auto, brommer of zelfs een levensechte koe over het speelveld ziet komen.

Ook vinden we het leuk om mensen met andere kwaliteiten te betrekken bij ons spel. Zo hebben we samengewerkt met:

Station

We repeteren in de winter in het Dorpshuis de Zevenster en zodra het weer het toelaat buiten op het terrein van het amfitheater de Strubben.